Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Відзначення Шевченківських днів

 

Матеріал подано без змін

 

Відзначення Шевченківських днів

(З досвіду роботи Таращанської Публічної бібліотеки)

 

Відзначення Шевченківських днів стало шанобливою традицією на Таращанщині, адже Тарас Шевченко – одна з найвищих вершин українського духу, без нього не можемо навіть уявити нашого національного існування.

Вбачаючи свою місію у донесенні його творчості до читачів, до найширші громадськості працівники бібліотек громади беруть найактивнішу участь у висвітленні життєпису Кобзаря, його літературної та мистецької спадщини.

Цього року відзначаємо 210-річчя від дня народження генія. З цією метою бібліотечні працівники Таращанщини розробили і запропонували громадам багатогранне розмаїття як традиційних, так і інноваційних заходів: мультимедійні презентації, книжкові та образотворчі виставки, онлайн читацький конкурс-флешмоб «Єднаймося словом Великого Кобзаря» (взяли участь 33 читачі із 21 бібліотеки), літературна подорож «Тарас Шевченко – великий Кобзар» (Великоберезянська с/б/ф), літературні читання «Свого народу вірний син» (Юшківорізька с/б/ф), літературна мандрівка «Шевченко – геній української нації» (Плосківська с/б/ф).

У Таращанській Публічній бібліотеці для різних груп читачів відбулися літературно-мистецька година «Співець людини, волі й України» (засідання клубу «Надвечір’я»), інтелект-шоу «Шевченко - ?» (конкурс для учнів 9-х класів міських шкіл). Разом із Центром молодіжних інновацій, який діє при Таращанській ПБ, започаткували «Ніч U». Перша така зустріч відбулася в бібліотеці. Для молоді міста були запропоновані фільм «Цікаві факти про Шевченка», квест «Шевченко непізнаний», селфі-подорож нічною міською вулицею ім. Тараса Шевченка.

Ці заходи дали можливість його учасникам відкрити для себе справжнього Шевченка – академіка Імператорської академії мистецтв в Петербурзі, який створив понад 1300 картин, пейзажів, гравюр,  скульптора, викладача живопису у Київському університеті, затребуваного художника-портретиста, елегантного, харизматичного, ерудованого, талановитого оповідача, любителя пожартувати співрозмовника, який володів польською, французькою, німецькою і російською мовами.

А його ідеї-гасла «В своїй хаті своя й правда, і сила, і воля», «Обійміться ж брати мої, молю вас благаю!», «Борітеся, поборете! Вам Бог помагає!», «Свою Україну любіть… Любіть її во время люте. В останню, тяжкую минуту за неї Господа моліть!»  є настановами, духовними орієнтирами у наш непростий час.